TV3 em roba! A mi sí!

La cosa va anar així:

Ens situem a setembre del 2019, la iniciativa http://www.llumillibertat.cat/ porta a terme el seu projecte d’il·luminar els cims de Montserrat, i TV3 en fa un reportatge uns quants dies abans. Volen mostrar com ho faran, com serà, qui ho farà, etc.

El tema és que en el reportatge hi inclouen una fotografia nocturna de Montserrat meva sense la meva autorització. I no només això, sinó que la retoquen, la modifiquen i a més a més tampoc en citen l’autoria.

Tant la legislació nacional com la internacional protegeixen exhaustivament els drets d’autor dels fotògrafs. Fins i tot, està legislat que el dret d’autoria és irrenunciable pel mateix autor! Seria un frau de llei fer renunciar a un autor sobre aquest dret en una obra seva mitjançant un contracte de qualsevol mena.

Desconeix TV3 tota aquesta legislació? Clar que no! Una altra cosa és que es facin l’orni. Almenys és el que es desprèn de la meva experiència amb ells. Quina decepció!

En adonar-me de què havia passat, vaig posar-me en contacte amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i els pregunto per l’assumpte. La meva sorpresa és que lluny de mostrar-se dialogants, no donen gens d’importància al fet i em diuen que no n’hi ha per tant, que no passa res, que el redactor que va fer el reportatge està de «permís professional» i que no hi poden contactar. «Punto pelota.» Que dirien els castellans.

En resum: quedem que em trucaran quan torni el redactor del «permís» i llestos. Però clar, mai em van trucar! Vaig haver de ser jo qui es tornés a posar amb contacte amb ells per reprendre el fil. Després de trucades i correus electrònics diversos aconsegueixo parlar amb el productor del Telenotícies.»Algo és algo!», vaig pensar, potser ara podrem solucionar-ho.

El xicot em diu que s’han equivocat, cosa que agraeixo, però que no n’hi ha per tant, i que ja mirarà de seguir el tema per veure si ho podem arreglar. Tornem a quedar que em diran alguna cosa, i no, igual que dies enrere he de tornar a ser jo qui ha de tornar-los a trucar i enviar-los mails per saber-ne alguna cosa.

Aquí sembla poca cosa, però estic parlant de gairebé tres mesos de trucades, correus electrònics, pèrdues de temps, traspassos de trucades entre diverses persones de la mateixa «Corpo», etc. Molt divertit ja us ho podeu imaginar.

Setmanes més tard m’ofereixen pagar una quantitat econòmica irrisòria per la imatge i em diuen que si acceptava en aquell mateix moment, em pagarien «molt molt» de pressa.

«En un parell de dies màxim ja hauràs cobrat», va dir. (Ho sento però m’ho vaig prendre com un insult. Potser és que tinc la pell fina, ho reconec!)

Els dic que no, que jo només volia una disculpa formal amb cara i ulls, però no, he canviat de parer (després del tracte que m’han donat) i decideixo cobrar-los un import que jo considero més que raonable tenint en compte els tarifaris sectorials, però tornen a dir que no. Que no pensen pagar.

Total, com diria aquell: «Pues bueno, pues vale, pues adiós!» Jo els dic que per part meva el preu és el que jo els he fet arribar i que si volen pagar-lo bé i si no que no paguin.

Ells quedaran com a morosos i jo em quedaré tranquil havent fet el que crec que havia de fer, que és no entrar al joc del peix al cove.

Amb aquest gest penso que dignifico i valoro adequadament la meva feina. És difícil guanyar-se la vida fent fotos, però si un mateix no valora el seu propi treball, sense adonar-se’n perjudica la resta de companys. I clar, no es tracta d’empoderar encara més els grans mitjans de comunicació servint-los material a preu de patacons. No ho veieu així vosaltres? La dignitat de cadascú està en joc.

Així no es va enlloc estimada «Corpo», quan un s’equivoca, no costa tant reconèixer-ho, i ja està, tots ens equivoquem, som humans!

Si no voleu reconèixer-ho, com a mínim pagueu el que se us demana (no heu de pagar per una foto que heu demanat, heu de pagar per una foto que heu robat!) però com que suposo que tampoc ho fareu allà vosaltres i la vostra ètica laboral.

Acabo com he començat: TV3 em roba, a mi sí!

Per cert la foto original és aquesta: (podeu veure el reportatge del qual forma part aquí: http://www.xcc.cat/fotografia/reportatge-documental/turisme-de-misteri-a-montserrat/

#TNvespre #TNComarques #TV3 #324 #CCMA @tv3cat @324cat #tnvespre @ToniCruanyes #llumillibertat