Anoiejant (amb càmera) ... buscant la boira.

Anoiejant (amb càmera) … buscant la boira.

Ampliació de l’article corresponent a la setena edició de l’”Anoiejant (amb càmera) …” a la revista Anoia Magazín.


BOIRES DE L’ANOIA

AL NORD O AL SUD, PERÒ NO A TOT ARREU.

Un estudi que compara les dues zones on sovint hi ha boira a la comarca, l’Alta Anoia i la Conca d’Òdena, conclou que només un de cada cinc dies en què ens trobem boira al nord, n’hi ha també al sud.

A l’estudi es van comparar les dades de l’observatori de Pujalt, per una banda, i les del d’Igualada, per l’altra, des de l’any 2004 al 2012.

A més a més, també es va constatar que quan l’anticicló estava situat a les Açores i hi havia vent d’oest, d’entre 10 i 20 km/h, la boira afectava Pujalt.

En canvi, si l’anticicló estava centrat a la península Ibèrica i el vent era encalmat, la boira s’enganxava a Igualada. Curiós, oi?

Encara que no ho sembli, aquesta fotografia està disparada als peus de la Torre de La Manresana de Els Prats de Rei a un quart d’una del migdia!

Si hi torno un dia serè, segurament hi trobaré una vista ben diferent, una altra postal, que no tindrà res a veure amb aquesta.


Fitxa turística de la proposta:

Municipi: Pujalt i Els Prats de Rei.

Època de l’any recomanada: Tardor i hivern.

Telèfons i dades de contacte útils:

Observatori de Pujalt:
Telèfons: 938698022 i 620136720
Web: www.observatoridepujalt.cat

Ajuntament de Pujalt:
Telèfon: 938681288
Web: www.pujalt.cat

Ajuntament de Els Prats de Rei:
Telèfon: 938698192
Web: www.pratsderei.cat

Observacions: A l’observatori s’hi fan moltes activitats de lleure, contacteu-hi per concertar la vostra visita. Per complementar la sortida podeu fer la Ruta de la Batalla dels Prats de Rei del 1711, que us comento més avall.


Pel que fa a la imatge, avui us parlaré de la influència que encara tenen els revelatges tradicionals en la fotografia actual, sobretot en el vessant més artístic de la disciplina.

La imatge d’aquesta postal es va capturar, editar i revelar de forma totalment digital. Però amb un objectiu clar: aconseguir una estètica molt concreta.

Si teniu el Lightroom o qualsevol altre software d’edició i revelat d’imatges digitals, segurament hi trobareu un ajust preestablert anomenat «Cianotip» que en aplicar-lo permet obtenir un resultat semblant al de la imatge, amb tons blaus o cian  per ser més exactes.

Aquest procediment de revelatge i impressió tradicional, el va inventar l’astrònom anglès Sir John Herschel el 1842, però va ser Anna Atkins qui va utilitzar-lo pròpiament en fotografia.

Podeu trobar molta informació del procés a internet, però avui volia fer-vos adonar d’això altre: de com és d’atractiu per a molts artistes actuals utilitzar l’estètica blavosa d’aquest procediment antic en treballs moderns.

És una mica com el blanc i negre. Tot i estar superat tecnològicament, és un recurs que molts fotògrafs continuen utilitzant de forma regular.

Per acabar us mostro una combinació de fotografies revelades en aquest estil, amb el propòsit de ser exposades sobre un fons de color marró/tabac formant una sèrie.

Maqueta d'una combinació d'imatges que conformen un paisatge.

Maqueta d’una combinació d’imatges que conformen un paisatge revelades seguint l’estètica del procés de cianotípia.

Una sèrie que avui malauradament és irrepetible. Les fotografies van ser presses prop del camí de Moriscó, a la vora de Ca l’Estrada de Els Prats de Rei, el 15 de gener del 2012, pocs mesos abans que la zona es cremés en un incendi.

A continuació us deixo informació sobre la zona. A Els Prats de Rei hi podeu seguir la Ruta de la Batalla de 1711 durant la Guerra de Successió. Està plenament senyalitzada i documentada. Podeu obtenir-ne més dades aquí:

Bona ruta!


Recordeu que podeu trobar totes les postals d’aquesta secció a la botiga on line XCC.CAT i llegir l’article d’aquest mes de la revista Anoia Magazín en aquest enllaç de ISSUU.