Anoiejant (Amb càmera) ... a La Igualadina Cotonera

Anoiejant (Amb càmera) … a La Igualadina Cotonera

Ampliació de l’article «Postals de l’Anoia» a la revista Anoia Magazín d’abril del 2017


La Igualadina Cotonera

Arquitectura de Manchester a casa nostra.

Un bé cultural d’interès nacional com La Igualadina Cotonera no és qualsevol cosa.

Estem al davant de l’edifici industrial d’estil manchesterià més antic de Catalunya. Construït entre els anys 1841 i 1842 va allotjar la que en el seu moment esdevingué la sisena industria del país.

LaCotonera


Coneguda també com el Vapor Vell, la fàbrica va ser pionera en l’us de la màquina de vapor primer i l’electricitat després, per a desenvolupar la seva activitat.

Diversos industrials i burgesos igualadins, entre ells Ramon Godó i Pié, tot sigui dit germà de Carles i Bartoneu, fundadors del diari La Vanguardia, van impulsar la fàbrica.

A priori semblava complicat fer arribar el carbó britànic des del port de Barcelona fins a Igualada. Llavors encara no hi havia ferrocarril a l’Anoia però tenien un plà: utilitzar el carbó procedent dels jaciments pròxims de Calaf.

Convertir La Cotonera en el museu de la premsa de Catalunya amb la col·laboració del Grup Godó, és una idea molt ambiciosa que s’ha plantejat diverses vegades. Veure’m si qualla.

Fitxa turística de la proposta:

Municipi: Igualada

Època de l’any recomanada: Tot l’any.

Telèfons i dades de contacte útils:

Ajuntament d’Igualada
Telèfon: 93 803 19 50
Web: www.igualadaturisme.cat/

Observacions: Si hi aneu entre febrer i març segurament hi haurà alguna exposició del FineArt! www.fineartigualada.cat


Recordeu que podeu trobar totes les postals d’aquesta secció a la botiga on line XCC.CAT i llegir l’article d’aquest mes de la revista Anoia Magazín en aquest enllaç de ISSUU.