Profunditat de camp en fotografia.

Profunditat de camp en fotografia.

Què és la profunditat de camp (PdC) en una fotografia? (Depth of field (DoF ) en anglès)

Per dir-ho de forma ràpida i senzilla la profunditat de camp (PdC) o Depth of Field (DoF) és la distància que hi ha entre el punt més pròxim i el punt més llunyà respecte la càmera que queden acceptablement nítids o enfocats en una escena fotografiada.

A la imatge de l’encapçalament d’aquesta entrada he utilitzat un objectiu de distància focal de 50mm i una obertura f:1.8 per minimitzar la PdC i centrar l’atenció als ulls de la noia. Si us hi fixeu bé fins hi tot m’hi podreu veure reflectit.

Bàsicament aquesta distància depèn de 3 factors:

  • De la distància focal de l’objectiu que estem utilitzant: 18mm, 35mm, 50mm, 105mm, etc. Com més gran sigui distància focal de l’objectiu la profunditat de cap (PdC) o Depth of Field (DoF) que ens ofereix serà més petita. Exp: Un teleobjectiu oferirà una PdC / DoF més petita que un objectiu gran angular.
  • De la obertura del diafragma que tinguem seleccionada al cos de la càmera: número “f”, f:1.4, f:5.6, f:8, f:16 etc. Com més gran sigui el número “f” seleccionat ( obertura més petita ) la profunditat de camp (Pdc) o Depth of Field (DoF) serà més gran. Exp: Com més tancat estigui el diafragma més profunditat de camp aconseguirem a la foto. F1.4 proporcionarà menys profunditat de camp que f:16
  • De la distància que hi hagi entre la càmera i el subjecte. Com més gran sigui la distància entre la càmera i el subjecte més profunditat de camp aconseguirem. Exp: Si fem un retrat a una persona que es troba a 10 metres de nosaltres aconseguirem més profunditat de camp que no pas si l’hi fem el retrat a només 2 metres.

A partir d’aquí i per a ajudar-vos a calcular aquesta distància podeu utilitzar la següent “calculadora de profunditat de camp (PdC) i Depht of Field (DoF) gratuïta”:

Us serà útil oi?

Dades pràctiques:

  • Què: Profunditat de Camp (PdC) / Depht of Field (DoF)
  • Quan: Sempre! Aquesta és un article intemporal, el concepte ha existit sempre en fotografia!
  • Preu: 0,00 €. Calculadora PdC (DoF) gratis !
  • Social Media: #DoP #PdC