PARÍS, TURISME, FOTOGRAFIA I TERRORISME

PARÍS, TURISME, FOTOGRAFIA I TERRORISME

Sempre, sempre que he visitat París ho he fet amb la càmera de fotos, de fet gairebé se’ns fa difícil imaginar un turista sense càmera de fotos oi?

Si, fer turisme és molt més que viatjar. L’experiència turística comença abans que la persona es desplaci a la destinació escollida. El simple fet de buscar informació sobre la destinació, el moment en que hi anem, els dies que hi passem, durant el viatge de tornada, i encara més, també quan recordem l’estada una vegada ja hem tornat … tot això forma part de l’experiència turística.

Un turista fa una fotografia des de la part més alta de la Torre Eiffel ( Abril del 2013 )

Un turista fa una fotografia des de la part més alta de la Torre Eiffel ( Abril de 2013 )

I doncs, per què fem tantes fotos quan fem turisme ? Ningú ho sap del cert, però els entesos diuen que tenim una necessitat de documentar allò que veiem, allà on anem, i també, se sap que fem tantes fotos per intentar assegurar-nos el poder «recordar» en el futur les nostres vivències turístiques.

Jo mateix fent de model per a la foto a Biblioteca François-Mitterrand ( Setembre del 2003 )

Jo mateix fent de model per a la foto a la Biblioteca François-Mitterrand ( Setembre de 2003 )

Parlem una mica més de París i de la seva relació amb el turisme doncs.

La Place de la République de París és un lloc que conec força bé. Algunes de les vegades que he visitat la ciutat m’hi he allotjat molt i molt aprop. Per exemple, a l’hotel Paris IBIS République a tocar de la plaça, a l’hotel IBIS Paris Bastille Opera, o a els pisos de vacances de Homelidays a la Rue de la Pierre Levée. Tots ells llocs molt recomanables i ben localitzats per a visitar la «ciutat de la llum» us ho asseguro!

Avui però, penso en aquests llocs de forma molt especial. Si localitzeu aquests equipaments turístics sobre el mapa veureu que tots es troben a pocs centenars de metres de la sala Bataclan, el restaurants Le Carrillon i Le Petit Cambodge, o el Cefé Bonne Bière. Aquests llocs ja no seran mai més el mateix. A partir d’ara tots els relacionarem amb els atacs terroristes Jihadistes d’aquest cap de setmana.

La violència és injustificable, sempre, a tot arreu.

Vista des del Musée d’Orsay cap al Lovre i el Sacré Coeur, a l’altra banda del Sena ( Setembre de 2003 )

Però, com és que la gran majoria de vegades els objectius terroristes internacionals sempre són destinacions turístiques de primer ordre ?

La Torre Eiffel vista des de l’àtic de la torre de Montparnasse amb el barri de La Défense al fons ( Juny de 2012 )

Hi ha moltes respostes a aquesta pregunta: la publicitat i repercussió mediàtica global, el gran impacte que s’aconsegueix sobre la societat del primer món, el fet d’atemptar sobre una de les activitats econòmiques més globalitzada i important de l’economia desenvolupada, etc.

Botiga de «souvenirs» al peu de la Catedral de Notre-Dame ( Setembre de 2008 )

El turisme ha esdevingut un fenomen econòmic i social importantíssim a nivell mundial. Estem parlant d’una activitat transversal que afecta a tots els sectors. Gairebé tots en certa mesura hi estan implicats o relacionats.

Dos turistes es miren el Champ de Mars del segon pis de la Torre Eiffel ( Setembre de 2008 )

Us poso quatre dades sobre el que representa el turisme a nivell mundial tant econòmicament com socialment, extretes de l’informe anual de la UNWTO (Organització Mundial del Turisme) del 2014:

  • El turisme representa el 10% del producte interior brut de l’economia mundial.
  • 1 de cada 11 treballadors del món treballen en el sector turístic.
  • Genera 1,5 trilions de $ en concepte d’exportacions ( Trilions si, ho heu llegit bé, això són 1.500.000.000.000.000.000 de $ )
  • Més de 1.135 milions de persones han viatjat internacionalment al 2014. Fixeu-vos que només estem comptabilitzant els viatgers internacionals, sense comptar els desplaçaments turístics dins del mateix estat !

«Le Consulat» al barri de Montmartre. ( Setembre de 2008 )

I és clar, aquí hi entra París, com a destinació estrella del turisme internacional que visita Europa i especialment França.

És una ciutat amb més de dos milions d’habitants, però amb una àrea d’influència directa de més de tretze milions de persones. París és una ciutat inacabable, inabastable, té moltíssims recursos i productes turístics: Notre-Dame, la torre Eiffel, el Louvre, l’Arc de Triomf, el museu d’Orsay, Montmartre, el Sena, … no acabaria ni mai ni mai més!

Grups de turistes a l’interior de Notre-Dame ( Setembre de 2003 )

Des d’aquest punt de vista és lògic que París sigui un objectiu per a grups terroristes. Però, per això hem de deixar de viatjar-hi, d’anar-hi a fer turisme? I en general, hem de deixar d’anar a nous llocs i conèixer noves cultures ? … en definitiva, ens ha d’entrar la por de fer turisme?

Penso que la resposta és que no, no té cap sentit fer-ho. Mes aviat al contrari. Hem de prendre el turisme com el que és, una activitat integradora, beneficiosa tant per la societat emissora com per la receptora, una activitat que ajuda a redistribuir la renda mundial, creadora d’ocupació i generadora d’experiències úniques als qui poden practicar-la.

Turistes pujant les escales de la Basílica del Sacré Cœur al barri de Montmartre ( Setembre de 2008 )

Això si, hem d’entendre el turisme de forma ètica i sostenible, i això, per desgràcia no sempre és així.

Què en penseu vosaltres ?

Webs d’interès: