Eclipsi solar

Aquest matí es pot veure a Catalunya un eclipsi parcial de sol. Des de les 9:11 lluna taparà parcialment el Sol, arribant a fer-ho en un 63,4 % a les 10:16.

Donen moltes recomanacions als mitjans de comunicació sobre com es pot veure de forma segura l’eclipsi, ja que segons els experts es poden patir lesions greus a la vista si el mirem directament.

El més segur és mirar-lo a traves dels telescopis amb les lents adequades, o bé veure’l per “projecció”.

Es tracta de fer un forat d’uns 2 mil·límetres de diàmetre en una superfície plana com ara una cartolina, i apuntar-la cap al sol. Els feixos de llum que passaran pel forat, i que hem projectar cap a una paret o el terra o cap a una altre cartolina ens mostraran una imatge del sol, amb la part ombrejada causada per la lluna que l’hi està passant pel davant.

Aquest eclipsi m’ha fet pensar en un de total que hi va haver el 1999, concretament l’onze d’agost d’aquell any, i que vaig poder fotografiar.

Eclipsi 11 d'agost del 19990_0001_1024px

En aquell moment no hi havia tantes recomanacions, i per descomptat no podíem pas veure’l per internet com avui, el que vam fer alguns va ser posar un vidre de “soldador” davant de l’objectiu de la càmera i en va sortir això:

Eclipsi 11 d'agost del 1999_10_0004_1024pxAquestes imatges són retalls de les còpies en paper escanejades que es van imprimir en el seu dia …

Eclipsi 11 d'agost del 1999

Els meus coneixements de fotografia llavors eren merament d’aficionat, però tot i això és pot veure la mossegada de la lluna en el reflex del sol causat pel vidre fosc.

Dades pràctiques:

  • Què: Eclipsi solar.
  • Quan: 15 de març del 2015 de les 9:11 a les 11:27, amb el moment màxim a les 10:16 amb un 63,4 % de sol tapat per la lluna.
  • On: Al la península Ibèrica el millor lloc per observar-lo és al nord est, si no hi ha núvols !
  • Preu: 0,00 €, de moment encara no fan pagar per mirar el cel, però podem comprar unes ulleres especials per uns 5,00 € a les òptiques que encara en tinguin en existència.
  • Etiqueta Social Media: #eclipse2015

Enllaços d’interès per si en voleu més informació: