Consumir fotografies

En qualsevol curs de fotografia us diran que és molt interessant “consumir” fotografies, veure moltes imatges. Tantes com pugueu.

És fàcil, es tracta d’anar acumulant imatges a la nostra memòria contínuament. De fet no costa gaire fer-ho. Vivim en una societat visual, estem rodejats d’imatges, per tot arreu i a tota hora: a les revistes, als diaris, a internet, als panells publicitaris, a la TV, etc.

Però a més a més us recomano que consulteu llibres de fotografia i webs de fotògrafs, els seus portafolis, … i encara més, feu l’exercici de “buscar” imatges icòniques, anotar-ne l’autor, i cercar-ne informació. Això us farà créixer com a fotògrafs!

Us farà prendre consciència de la diversitat d’estils fotogràfics que existeixen, de la diferent forma de «mirar» que tenen autors diversos, etc. En definitiva, amb el temps anireu confeccionant la vostra pròpia llista de» referents».

I no només això, haureu acumulat milers d’imatges a la vostre memòria que més tard o més d’hora afloraran. en traureu profit! Us puc assegurar que en un moment o altre alguna cosa passarà al vostre cervell i disparareu alguna imatge tenint en compte tota aquesta base de dades acumulada.

Anem a un cas concret: que creieu que va succeir quan vaig fer aquest retrat a una dona que despatxava en un forn de pa a Manresa ?

Fornera_Manresa_BaixaQ_72ppp_1024px_001

Retrat de la sèrie «Comerç tradicional de Manresa»

… doncs, jo estic convençut que em va venir al cap (inconscientment, i sense saber-ho en aquell moment) aquest altre retrat, del fotògraf Robert Doisneau a Pablo Picasso.

"Les mans de pa de Picasso" de Robert Doisneau

«Les mans de pa de  Picasso» de Robert Doisneau (1952)

Doisneau i Picasso, eren amics, al Paris de mitjans segle XX. Doisneau era conegut com el «trobador de París», un dels màxims exponents de la fotografia humanista juntament amb Henri Cartier Bresson i Willy Ronis entre d’altres.

L’anècdota de la foto és la següent, Doisneau coneixia per una banda a Picasso i per l’altre a un forner que elaborada uns panets que ell mateix anomenava «les mans de Picasso«.

Al fotògraf l’hi va faltar temps per fer una relació d’idees! Un dia va comprar els panets i amb ells va visitar al seu amic Picasso amb la intenció de fer alguna foto divertida utilitzant-los. El resultat com veieu és exquisit!

En alguna ocasió el mateix Doisneu va comentar que amb Picasso havien fet diverses fotos d’aquest estil, divertides i originals, simplement pel fet de passar-s’ho bé i riure una estona !

Com a apunt us poso la referència d’un petit llibre de fotografies de l’editorial Taschen recopilatori de l’obra de Doisneau que podeu comprar per menys de 10,00 € !!! Potser serà el primer llibre de la vostra biblioteca fotogràfica?

Doisneau_BaixaQ_72ppp_800px_001

Es petit, barat i bonic! No hi ha excuses, a més de fotografies de Doisneau hi podreu llegir la seva biografia també. Que més voleu?

ISBN: 978-3-83365-4093-3

Títol: «Robert Doisneau

Autor: Jean Claude Gautrand

Editorial: Taschen

Disfruteu-lo, i comenceu a impregnar-vos de les fotos de Doisneau, jo ja ho he fet.