Com saber si el sensor de la nostra càmera necessita una neteja?

Com saber si el sensor de la nostra càmera necessita una neteja?

Tots hem sentit a parlar de la importància que té mantenir el sensor de la nostra càmera net.

Però, com podem comprovar que això és així? Quins efectes té sobre una fotografia que estigui brut?

Mireu aquestes dues fotografies. La de l’esquerra està feta abans de fer una neteja de sensor i la de la dreta just després d’haver-la fet. Entre una i l’altra hi ha poca estona de diferència, són les dues d’aquest matí mateix.

Comparativa abans i després d’haver fet la neteja de sensor (efectes sobre la imatge)

De tant en tant faig l’exercici següent per comprovar si el sensor de la meva càmera necessita una neteja a fons o no:

1. Disparo una fotografia amb el teleobjectiu més llarg que tinc, 200 mm en el meu cas, però utilitzeu el que tingueu, a plena llum del dia enquadrant només el cel blau (Si hi ha algun núvol o no és indiferent. De fet en la primera imatge n’hi ha i a la segona no, no passa res) tenint en compte la següent configuració de paràmetres:

  • L’obertura més tancada que em permet l’objectiu amb el qual faig les fotos de prova: per tant el número «f» més gran que pugui. (M’interessa maximitzar la profunditat de camp de la imatge!)
  • La velocitat d’obturació de com a mínim el doble de la distància focal de l’objectiu que he utilitzat per assegurar-me que la foto no queda moguda ni trepidada.(Tot i que aquest paràmetre no influeix en el que ara estem tractant de fer…)
  • L’enfocament en manual tenint seleccionat «infinit». (El cel és molt lluny oi?… Doncs per això)
  • i per últim L’ISO que correspongui per fer que l’exposició quedi equilibrada segons el que marqui l’exposímetre de la càmera.

2. Revelo la fotografia incrementant molt (moltíssim) el contrast de la imatge, exagerant els «negres» i si és necessari, incrementat el valor d’exposició. (Vull aconseguir fer destacar sobre el fons blau del cel la porqueria que hi hagi enganxada al sensor de la càmera!)

Captura de pantalla durant el procés de revelat de la primera imatge amb LightRoom

Quan he fet aquestes dues coses sobre la primera imatge ja puc veure clarament si el sensor està brut o no, si hi ha gaires partícules de pols o altres brutícies enganxades, etc. En definitiva puc veure si he de netejar-lo o no.

En el díptic de més amunt teniu les imatges que he fet avui: la de l’esquerra, abans de fer la neteja, i la de la dreta després d’haver-la fet. (Les dues fetes i revelades amb el mateix procediment)

Com podeu veure a la primera imatge s’hi veuen taques negres, brutícia, etc. i en canvi a la segona han desaparegut. Doncs d’això es tracta: de comprovar realment si hi ha brutícia al nostre sensor per poder decidir amb criteri si necessita una neteja, i després d’haver-la fet poder comprovar que la feina s’ha fet correctament.


D’acord, ara ja sabem com comprovar si hem de netejar el sensor o no, però, com ho fem?

Això ja serà el tema d’una altra entrada del blog, tot i això el meu consell és que porteu la càmera a una botiga especialitzada, o al servei tècnic de la vostra marca perquè us ho facin.
És un tema delicat i si ho féssim malament nosaltres mateixos, podríem fer malbé una de les parts més importants del nostre equip! No val la pena arriscar-se oi?

Tens dubtes? T’interessa la fotografia? Vols aprendre’n més?

Dóna un cop d’ull a la secció de formació de la Botiga Online d’XCCFoto !!!