Anoiejant (amb càmera) al ... Castell de la Torre de Claramunt

Anoiejant (amb càmera) al … Castell de la Torre de Claramunt

Article «Postals de l’Anoia» de la revista Anoia Magazín de juliol del 2018


CASTELL DE LA TORRE DE CLARAMUNT

Fossats, torres, presons, merlets, i molta història.

Tot va començar al segle X-XI quan la vigilància i control de la riera de Carme i el camí cap al Penedès esdevingueren crucials.

Els cavallers de Claramunt van construir primer una torre, que amb els segles esdevingué l’edificació complexa, que s’ha conservat fins a l’actualitat.

La torre va ser l’origen del nucli de La Torre de Claramunt. Està situada a la part més alta del cim de Torre Alta, que és com es coneix habitualment el nucli històric de La Torre de Claramunt.

Els Claramunt residiren aquí fins al 1318. Llavors, el castell passà a mans del bescompte de Cardona, i l’hagueren d’abandonar, passant a residir a La Torre.

Gairebé un parell de segles més endavant l’hereu Josep Antoni de Ribera d’Espuny i Claramunt, va alienar-se amb els austriacistes. Ho va pagar car. El 1714 fou desterrat a Burgos i exonerat del títol fins 11 anys més tard.

La història segueix fins que la propietat va haver de partir-se entre dos germans: El Marqués de Villa-Palma que va continuar tenint el domini sobre el castell, i el Marquès de Gironella que va haver de construir-se un nou casal. La Torre Nova, però això ja és una altra història.


Fitxa turística de la proposta:

Municipi: La Torre de Claramunt

Època de l’any recomanada: Tot l’any.

Dades de contacte útils:

Web: www.latorredeclaramunt.cat


Recordeu que podeu trobar totes les postals d’aquesta secció a la botiga on line XCC.CAT i llegir l’article d’aquest mes de la revista Anoia Magazín en aquest enllaç de issuu.